Az adatbiztonság napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap, hiszen a vállalatok és magánszemélyek mindennapjaiban hatalmas mennyiségű digitális adat keletkezik. Ezek az adatok sokszor érzékeny információkat tartalmaznak, amelyek illetéktelen kezekbe kerülve komoly károkat okozhatnak. Az adatok biztonságos kezelése és végleges törlése kritikus lépés annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és szervezetünket az adatszivárgástól vagy adatlopástól. A tanúsított adattörlés folyamata garantálja, hogy az adatok végérvényesen és visszaállíthatatlanul megsemmisülnek. Ebben a cikkben lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan zajlik a tanúsított adattörlés, és hogyan védi meg ez az eljárás érzékeny adatainkat.

tanúsított adattörlés

1. Az adatok azonosítása

Az első és legfontosabb lépés az adattörlési folyamatban az adatok azonosítása. Ebben a fázisban fel kell mérni, hogy mely adathordozókon találhatóak törlésre váró információk. Ezek lehetnek merevlemezek, SSD-k, USB-meghajtók, optikai lemezek vagy akár felhőalapú tárolók is.

  • Adattípusok és érzékenység: Fontos, hogy meghatározzuk az adatok típusát és érzékenységi szintjét. Például személyes adatok, pénzügyi információk vagy üzleti titkok különösen magas védelmet igényelnek, és a törlésük során különös körültekintéssel kell eljárni.

  • Adathordozók felmérése: Azonosítsuk azokat az adathordozókat, amelyeken az érzékeny adatok tárolódnak. Ebbe beletartozhatnak a már nem használt eszközök is, amelyek elavultak vagy meghibásodtak.

2. Biztonsági mentés készítése

Mielőtt az adatok végleges törlését megkezdenénk, elengedhetetlen a biztonsági mentés készítése. Ez különösen fontos abban az esetben, ha bizonyos adatokra a későbbiekben még szükség lehet.

  • Biztonsági mentési terv: Készítsünk részletes biztonsági mentési tervet, amely meghatározza, hogy mely adatokat kell menteni, hol lesznek tárolva, és hogyan lehet azokat visszaállítani, ha szükséges.

  • Mentési eszközök és technikák: Használjunk megbízható mentési eszközöket és technikákat, amelyek biztosítják az adatok integritását. A mentés során figyeljünk arra, hogy a másolatokat megfelelően titkosítsuk és biztonságos helyen tároljuk.

3. A törlési módszer kiválasztása

Miután az adatok azonosítása és biztonsági mentése megtörtént, következik a törlési módszer kiválasztása. Az adattörlés módszere nagyban függ az adathordozó típusától és az adatok érzékenységétől.

  • Felülírás: A leggyakoribb módszer a felülírás, amely során az adathordozón található adatokat többször felülírják véletlenszerű bitekkel vagy nullákkal. Ez biztosítja, hogy az eredeti adatok visszaállítása gyakorlatilag lehetetlen legyen.

  • Degausser használata: A mágneses adathordozók, például merevlemezek esetében a degausszás hatékony módszer lehet. Ez az eljárás az adathordozón található mágneses mezőt semlegesíti, így az adatok visszaállíthatatlanná válnak.

  • Fizikai megsemmisítés: Bizonyos esetekben a fizikai megsemmisítés is szükséges lehet, különösen akkor, ha az adathordozók olyan érzékeny adatokat tartalmaznak, amelyek más módszerekkel nem törölhetők teljesen. A fizikai megsemmisítés magában foglalhatja az eszközök darabolását, zúzását vagy égetését.


  • 1. Electroroll
    2. Certuss szoftver
    3. Wifi kamera
    4. Airbush

4. A törlés végrehajtása

Miután kiválasztottuk a megfelelő törlési módszert, következik az adattörlés tényleges végrehajtása. Ez a lépés kritikus fontosságú, mivel itt biztosítjuk, hogy az adatok ténylegesen megsemmisüljenek.

  • Törlési folyamat dokumentálása: Minden törlési lépést gondosan dokumentálni kell, hogy később igazolni lehessen a törlés végrehajtását. A dokumentáció tartalmazza az adathordozó típusát, a törlési módszert, valamint a törlési folyamat időpontját.

  • Automatizált törlési rendszerek: A nagy mennyiségű adat törléséhez automatizált rendszerek használata ajánlott, amelyek biztosítják a gyors és hatékony törlési folyamatot. Ezek a rendszerek emellett automatikusan naplózzák a törlési folyamatot.

5. Ellenőrzés és tanúsítás

A törlés végrehajtása után következik az ellenőrzési és tanúsítási folyamat. Ez a lépés biztosítja, hogy az adatok ténylegesen és visszaállíthatatlanul törlésre kerültek.

  • Ellenőrzési módszerek: Az ellenőrzés során különféle technikákat alkalmaznak annak megállapítására, hogy az adatok valóban megsemmisültek-e. Ez lehet például a törölt adathordozó szkennelése, vagy speciális adatvisszaállító szoftverek használata.

  • Tanúsítvány kiállítása: Amennyiben az ellenőrzés sikeresen lezárult, tanúsítványt állítanak ki, amely igazolja, hogy az adattörlés a vonatkozó szabványok szerint történt, és az adatok visszaállíthatatlanok. Ez a tanúsítvány fontos dokumentum lehet jogi viták vagy szabályozói ellenőrzések esetén.

6. A törlés utáni biztonsági intézkedések

Az adatok törlése és a tanúsítás megszerzése után is fontos további biztonsági intézkedéseket tenni. Ezek az intézkedések biztosítják, hogy az adathordozók maradványai ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe, és hogy a vállalat folyamatosan megfeleljen az adatvédelmi előírásoknak.

  • Adathordozók biztonságos kezelése: A törlés után az adathordozókat biztonságosan kell tárolni vagy megsemmisíteni. Ez különösen fontos a fizikai megsemmisítést igénylő eszközök esetében.

  • Folyamatos oktatás és tréning: A vállalat alkalmazottait folyamatosan oktatni kell az adattörlés fontosságáról és a helyes eljárásokról. Ez segít megelőzni a jövőbeni adatbiztonsági incidenseket.

7. Esettanulmány: Egy cég sikeres adattörlési projektje

Vegyük példaként egy multinacionális technológiai vállalat esetét, amely évek során hatalmas mennyiségű elavult adatot halmozott fel. Az adatok között érzékeny üzleti információk és ügyféladatok is megtalálhatóak voltak, ezért a vállalat úgy döntött, hogy tanúsított adattörlési folyamatot alkalmaz.

A projekt során először azonosították az összes érintett adathordozót, majd biztonsági mentést készítettek a szükséges adatokból. A vállalat a felülírási módszert választotta, amelyet automatizált rendszerekkel hajtottak végre. A törlés után minden adathordozót ellenőriztek, majd tanúsítványt állítottak ki. A sikeres adattörlés eredményeként a vállalat elkerülte a potenciális adatbiztonsági incidenseket és biztosította a jogi megfelelést.

A tanúsított adattörlés egy komplex, de elengedhetetlen folyamat a modern adatkezelési gyakorlatban. A lépések szigorú betartása biztosítja, hogy az adatok visszaállíthatatlanul törlődjenek, így védve a vállalatot és ügyfeleit az adatszivárgásoktól és egyéb biztonsági fenyegetésektől. A megfelelően végrehajtott adattörlés nem csupán jogi követelmény, hanem az üzleti siker és a hosszú távú bizalom alapja is.